Conversieratio’s verbeteren met reversed pathing in Google Analytics 4 – Goforgrowth – Online Marketing Bureau Gent

Conversieratio’s verbeteren met reversed pathing in Google Analytics 4

Geschreven door Patrice op 03 jun 2023 - Geplaatst in analytics

Het begrijpen van het gebruikersgedrag is een van de meest waardevolle aspecten om de performance van een website te verbeteren. Google Analytics 4 helpt je hierbij met de nieuwe “Backwards pathing” functie. Een krachtig hulpmiddel om de conversie op je website te verbeteren.

Inleiding tot Google Analytics 4

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google’s populaire webanalysetool. Met zijn geavanceerde datatracking en analysefuncties biedt GA4 bedrijven de mogelijkheid om diepgaand inzicht te krijgen in hoe gebruikers met hun websites omgaan. In vergelijking met de vorige versie van Analytics, biedt GA4 meerdere nieuwe functionaliteiten die de analyse-ervaring verder verbeteren.

Wat is backwards pathing?

Backwards Pathing is een functie in GA4 die je in staat stelt om de stappen die een gebruiker op je website heeft genomen voordat hij een belangrijke actie heeft uitgevoerd, te traceren. Dit kan een aankoop zijn, een download, het invullen van een contactformulier of een andere actie die van belang is voor je bedrijf. Door te analyseren welke stappen aan een conversie voorafgingen, kun je een duidelijker beeld krijgen van hoe gebruikers met je website omgaan en welke paden het meest waarschijnlijk tot conversies leiden.

Deze krachtige functie was niet beschikbaar in de vorige versie van Analytics en biedt een goudmijn aan inzichten. Het stelt je in staat om precies te begrijpen welke interacties en acties leiden tot het gewenste resultaat, waardoor je effectieve optimalisatiestrategieën kunt ontwikkelen.

De insights die je hieruit haalt kan je inzetten om bijvoorbeeld de gebruikerservaring op bepaalde pagina’s te verbeteren, de navigatie van je website aan te passen, of veranderingen aan te brengen in je marketingstrategie.

Het rapport bekijken

  • Meld je aan bij Google Analytics. Klik links op “Verkennen”.
  • Bovenaan het scherm selecteer je hetf sjabloon “Padverkenning”. Analytics biedt een voorbeeldimplementatie om aan de slag te gaan.
  • Klik rechtsboven op “Opnieuw beginnen” om een nieuwe padverkenning te starten. Als je op “Opnieuw beginnen” klikt, kun je het startpunt of eindpunt van de verkenning selecteren.
  • Selecteer een eindpunt voor het backwards pathing rapport. Vervolgens selecteer je het soort gegevens dat je wilt gebruiken als eindpunt van je verkenning.
  • Klik onder EINDPUNT om een dimensie te kiezen, of sleep een dimensie vanuit de lijst met knooptypes naar het eindpunt.
  • Kies de gebeurtenisnaam, paginatitel, paginapad, schermnaam of schermklasse als het eindknooppunt en kies een waarde voor de dimensie.
  • Je nieuwe padverkenning verschijnt. Je hebt ook de mogelijkheid om meer schermen te bekijken indien beschikbaar. Deze laat je verschijnen door op een specifieke actie onder een stap naar keuze te klikken.

Conclusie

In de steeds competitievere online wereld is het van vitaal belang dat bedrijven gebruik maken van geavanceerde tools zoals Google Analytics 4 en zijn functies zoals pad exploratie. Deze technologieën stellen je in staat om een diepgaand begrip te krijgen van het gedrag van je gebruikers en om strategieën te ontwikkelen die effectief de conversies op je website verbeteren. Door de stappen die leiden tot belangrijke conversies te begrijpen en te optimaliseren, kun je de gebruikerservaring verbeteren, je marketingstrategie verfijnen en uiteindelijk de prestaties van je website verhogen.

Ondersteuning nodig bij het beter begrijpen of instellen van Google Analytics 4? Stel je vraag aan een expert en ontvang vrijblijvend advies.